Κατά την Mignon McLaughlin: «Στην αριθμητική της αγάπης ένα συν ένα κάνουν τα πάντα και δύο μείον ένα ίσον μηδέν.» Η ανάγκη μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να γνωρίσουμε ένα σύντροφο ζωής και να βιώσουμε την απόλυτη ευτυχία, μας ρίχνουν στην παγίδα να αναπτύξουμε μέσα μας ουτοπικές προσδοκίες ως προς την τέλεια σχέση, τον τέλειο σύντροφο, τη δική μας μοναδική ιστορία αγάπης, το δικό μας για πάντα. Άραγε υπάρχει η αδελφή ψυχή μας, που θα μας φέρει συναισθηματική ολοκλήρωση; Υπάρχει η αληθινήαγάπη; Κι αν υπάρχει, είναι αρκετή για να κρατήσει ένα ζευγάρι μαζί για πάντα;
Υπάρχουν πολλοί που θα σας πουν ότι αυτά υπάρχουν μόνο στα σενάρια των ρομαντικών ταινιών ή είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιου ρομαντικού ποιητή και ότι μια μακροχρόνια σχέση ή ένας πετυχημένος γάμος βασίζονται μόνο στους συμβιβασμούς και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που θα σας πουν ότι για όλους υπάρχει η αληθινή αγάπη, η οποία όλα τα μπορεί και νικά τα πάντα.
Η ζωή έχει αποδείξει ότι η αλήθεια, για τους περισσότερους, βρίσκεται κάπου στη μέση. Δεν υπάρχει ο/η τέλειος/α σύντροφος, αλλά μπορεί μια σχέση να προσομοιάσει στο τέλειο με πολλή κοινή προσπάθεια. Η αγάπη και ο έρωτας είναι βασικά χαρακτηριστικά της ιδανικής σχέσης ζωής αλλά από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Μπορεί να αγαπήσετε το σύντροφό σας με όλη τη δύναμη της καρδιάς σας και να καταλήξετε σε μια σχέση που είναι δυσλειτουργική, αν δεν υπάρχουν γερές βάσεις και υγιή όρια. Για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει μια σχέση, χρειάζονται δύο άτομα πρόθυμα να καλλιεργήσουν μια ένωση που θα εμπεριέχει εμπιστοσύνη, σεβασμό, νοιάξιμο, υπομονή, ενσυναίσθηση, δέσμευση, επικοινωνία, κατανόηση, αφοσίωση, συγχώρεση, συμβιβασμό, αποδοχή και ασφάλεια.
Δε χρειάζεται να έχετε τα πάντα κοινά ή να σας αρέσουν τα ίδια πράγματα. Φτάνει να καταβάλετε προσπάθεια να συσχετίζεστε με τα συναισθήματα του συντρόφου σας, να σέβεστε τις επιθυμίες του και να φροντίζετε τις ανάγκες του. Έρευνα του «Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Yale» των ΗΠΑ απέδειξε ότι οι πετυχημένες σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαία προσπάθεια και τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε σύντροφος είναι πρόθυμος να καλύψει τις ανάγκες του άλλου. Μη διστάζετε λοιπόν να εκφράζετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και να είστε σε θέση να διακρίνετε αν αυτές εισακούονται ή περιφρονούνται.
Μια υγιής σχέση απαιτεί και οι δύο σύντροφοι να ακούνε ο ένας τον άλλον και να επικοινωνούν με σεβασμό. Να μοιράζονται τις σκέψεις, τα όνειρα και τις ανησυχίες αυτές που δεν μπορούν και δε θέλουν να μοιραστούν με κανέναν άλλο άτομο. Η έλλειψη αποτελεσματικής επικοινωνίας προκαλεί δυσαρέσκεια, διαφωνίες και παρεξηγήσεις, ακόμη και στα πιο αγαπημένα ζευγάρια. Να θυμάστε ότι μπορεί και οι δύο να έχετε δίκιο από τη δική σας οπτική γωνία. Ο θυμός πάντα θολώνει την κρίση και μπορεί να κάνει ένα άτομο να πει λόγια που πονάνε για τα οποία αργότερα να μετανιώσει. Μην τραβάτε ποτέ το σκοινί, διατηρείστε ένα βασικό επίπεδο σεβασμού. Με τον κακό τρόπο χάνετε το δίκιο σας ενώ οι κακές εκφράσεις ή οι κατηγορίες αφήνουν ρωγμές στη ψυχή που δύσκολα επουλώνονται. Ο Rumi είπε χαρακτηριστικά: «ύψωσε τα λόγια σου, όχι τη φωνή σου. Είναι η βροχή που φυτρώνει λουλούδια, όχι οι βροντές.» Κυρίως όμως μη ξεχνάτε πως όταν ένα ζευγάρι μαλώνει δεν υπάρχει νικητής και χαμένος. Σε κάθε καβγά χαμένη είναι η σχέση και μόνο. Αν τα ζευγάρια το καταλάβουν αυτό τότε σε όποια διαφωνία, τυχόν έχουν, θα αφουγκράζονται περισσότερο και θα αντιδρούν σπασμωδικά λιγότερο.
Όλοι αξίζουν την αγάπη, αλλά δεν μπορούν όλοι να αγαπήσουν με τον ίδιο τρόπο. Είναι ένα πράγμα να αγαπά κανείς και άλλο να επικοινωνεί την αγάπη του. Επικοινωνώ την αγάπη μου σημαίνει την αισθάνεται ο άλλος. Ακούμε πολλές φορές να λένε ξέρω ότι με αγαπά αλλά δεν το αισθάνομαι, δε μου το δείχνει. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικά μεγαλωμένος με εντελώς διαφορετικές εμπειρίες ζωής, πεποιθήσεις, επιθυμίες, ανάγκες, τραύματα και μέσα απ’ όλα αυτά έμαθε να αναγνωρίζει την αγάπη με διαφορετικό τρόπο. Εναπόκειται λοιπόν στον καθένα να εξηγήσει τι θεωρεί αγάπη και πως έχει ανάγκη να τη λαμβάνει για να την αισθάνεται. Αν λοιπόν ο/η σύντροφος του/της δεν επικοινωνήσει την αγάπη του/της με τον τρόπο που περιμένει και αναγνωρίζει, είναι πολύ πιθανόν να απογοητευθεί και να πιστέψει ότι δε τον/την αγαπά. Μπορεί κάποιος να έχει μάθει ότι αγάπη είναι μια έμπρακτη πράξη φροντίδας όπως το μαγείρεμα του αγαπημένου του φαγητού, άλλος τα ενθαρρυντικά λόγια στήριξης, άλλος η σωματική επαφή, όπως μια αγκαλιά ή ένα χάδι και κάποιος άλλος μια ρομαντική κίνηση όπως ένα δείπνο μια εκδρομή ή ένα ταξίδι κάτι που θα σπάσει τη ρουτίνα της καθημερινότητας και θα ανανεώσει το δέσιμο τους. Δεν ζητάνε όλοι/ες ίδια πράγματα από μια σχέση και από ένα/μια σύντροφο και γι αυτό άλλωστε δεν μπορούν όλοι να ταιριάξουν με όλες. Αν όμως το θέλουν πραγματικά μπορούν να ζήσουν μια όμορφη σχέση με διάρκεια ζωής. Η αγάπη μπορεί να μοιάζει με έναν κήπο γεμάτο λουλούδια και πιθανότατα να είναι. Τα λουλούδια χρειάζονται φροντίδα για να ανθίσουν, όπως ακριβώς και οι σχέσεις ή ο γάμος. Το να θεωρεί κανείς δεδομένο ότι αφού το ταίρι του τον αγαπά θα ανεχθεί τα πάντα και δε θα φύγει ποτέ, είναι μάλλον ανώφελο και ωθεί τα άτομα να θεωρούν το/τη σύντροφο τους ως δεδομένο και να παραμελούν τη φροντίδα του εαυτού τους και της σχέσης τους. Κατά τον Antoine de Saint-Exupéry: «Η ζωή μας έμαθε ότι αγάπη δεν είναι να κοιτάζει ο ένας τον άλλον, αλλά να κοιτάζουν και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση.» Μπείτε λοιπόν σε μια σχέση αγάπης με κοινή κατεύθυνση προς την ολοκλήρωση και την ευτυχία.
Η αλλαγή και η εξέλιξη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας. Κάποιες φορές στην πορεία της σχέσης ή του γάμου μας ο/η σύντροφος μας είναι αναμενόμενο να μας ζητήσει να αλλάξουμε μια κακή συνήθεια, κάτι που κάνει κακό στη υγεία μας, στη ζωή μας ή ενδεχομένως έμμεσα στη σχέση μας. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό γίνεται από αγάπη και όχι γιατί δεν μας αποδέχεται όπως είμαστε.
Κάθε νέα σχέση που ξεκινά είναι σαν ένα ταξίδι με έναν άγνωστο σε μια άγνωστη χώρα. Ξεκινά με προσδοκίες και τη βλέπουμε ο καθένας μέσα από τα δικά του μάτια. Μη φοβηθείτε το ταξίδι, ούτε το άγνωστο. Απλά να είστε έτοιμοι ξεκινώντας το να περιπλανηθείτε, να εξερευνήσετε, να αλλάξετε, να βιώσετε εμπειρίες και εν τέλει να εξελιχθείτε. Μόνο έτσι θα έχετε αποκομίσει από το ταξίδι όλα όσα έχει να σας προσφέρει. Ο άνθρωπος που ταξιδεύει δίπλα σας στο δρόμο της ζωής όχι μόνο διαμορφώνει αυτό που θα γίνετε, αλλά και το πώς νιώθετε καθώς φτάνετε εκεί.