exouthenosi

Μήπως βιώνεις εξουθένωση;

0 Shares
0
0
0

Γυρνάς σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και απλά δεν μπορείς να βρεις τρόπο να χαλαρώσεις, παρά το γεγονός ότι αισθάνεσαι εξαντλημένος; Δεν κοιμάσαι ικανοποιητικά, δεν τρέφεσαι υγιεινά, έχει μειωθεί η παραγωγικότητα σου στη δουλειά και αισθάνεσαι συνεχές άγχος; Νιώθεις να έχεις απομακρυνθεί από αγαπημένα σου άτομα, έχεις τάσεις απομόνωσης, εκρήξεις θυμού, θλίψη, ενοχές, έλλειψη κινήτρου και σε κουράζουν ακόμα και οι πιο απλές εργασίες; Καλλιεργείς υπερβολικές προσδοκίες από τον εαυτό σου, έχεις μια τεράστια λίστα υποχρεώσεων, που όλο και μεγαλώνει, και δε λαμβάνεις καμία ικανοποίηση από δραστηριότητες που μέχρι πρότινος σε ευχαριστούσαν; Πολύ πιθανόν να βρίσκεσαι στα πρόθυρα της εξουθένωσης. H εξουθένωση (σύνδρομο burnout) είναι μια κατάσταση πλήρους πνευματικής, σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης.

Πρόκειται για μια συναισθηματική και ψυχική κόπωση που συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, που συχνά προκύπτει από την παρατεταμένη έκθεση στο στρες ή τη συναισθηματική πίεση. Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη κούραση, η οποία μπορεί να λυθεί με έναν καλό βραδινό ύπνο, η πνευματική και η συναισθηματική εξάντληση μειώνουν την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και το πάθος.

εξουθένωση

Δεν είμαστε μόνο φυσικά όντα. Το μυαλό μας λειτουργεί ακόμα και όταν κοιμόμαστε και τα συναισθήματά μας αποθηκεύονται στο σώμα μας. Κάπως έτσι φτάνει μια μέρα που η ποιότητα ή η ποσότητα των όσων καταφέρνουμε δεν ανταποκρίνονται στα συνηθισμένα μας πρότυπα. Επί της ουσίας το σώμα και το μυαλό μας, μας στέλνουν μήνυμα ότι υπάρχει ανισορροπία, με βαθιές επιπτώσεις στη συνολική μας ευεξία. Αν έφθασε αυτή η μέρα για σένα, κάνε στον εαυτό σου τη χάρη και άκουσε τον. Γιατί για να τον διατηρήσεις σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά υγιή πρέπει να μάθεις να τον φροντίζεις. Να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες του, να σέβεσαι τις αντοχές του, να κατανοείς τις βαθύτερες επιθυμίες του.

Ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξεις τρόπο ζωής ή ακόμα και τη νοοτροπία σου. Επένδυσε περισσότερο χρόνο στην αυτοφροντίδα σου και βρες τις κατάλληλες δραστηριότητες που θα σε χαλαρώσουν, θα σε ξεκουράσουν, θα σε ανανεώσουν. Αν είσαι ήδη εξαντλημένος μην επιλέξεις κάποιες που θα σε κουράσουν, με οποιοδήποτε τρόπο, απλά και μόνο γιατί συνήθως σε ευχαριστούσαν.

Δε χρειάζεται να είσαι δυνατός, χαρούμενος και δραστήριος όλη την ώρα. Η παύση είναι θεραπευτική. Να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου. Παραχώρησε του χρόνο και χώρο να αναρρώσει. Πάρε τον γλυκά από το χέρι και βοήθησε τον να ισορροπήσει ξανά. Και μην ξεχνάς να του χαρίζεις, καθημερινά, λίγη από την αγάπη, την κατανόηση και την αποδοχή που χαρίζεις σε όλους τους άλλους ανθρώπους της ζωής σου.

teana

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ