χειμώνας

Χειμώνας, η εποχή της εσωστρέφειας

0 Shares
0
0
0

Ο χειμώνας είναι η εποχή που η φύση αναπαύεται. Πολλά δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους, κάποια ζώα πέφτουν σε χειμέρια νάρκη, τα ρυάκια παγώνουν, το χιόνι απλώνεται απαλά στα βουνά. Για πολλούς είναι η αγαπημένη τους εποχή γιατί με τον ερχομό του φέρνει μαζί του τη «μαγεία» των Χριστουγέννων, τους εορτασμούς τηςΠρωτοχρονιάς, τη βροχή με το υπέροχο άρωμα και τα χιόνια με το μαγευτικό τοπίο. Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν αντέχουν το κρύο ή μελαγχολούν με την έλλειψη ηλιακού φωτός. Όποια κι αν είναι η άποψη σας το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή την εποχή έχουμε ανάγκη να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της φύσης και να επιβραδύνουμε.

Συνήθως όμως, ο έντονος ρυθμός της ζωής μας δε μας δίνει αυτή την ευκαιρία, έτσι εμείς συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο παραγκωνίζοντας αυτή μας την ανάγκη. Συνεπώς, η κούραση που μας καταβάλει σε κάποια φάση είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανάμεσα στην ανάγκη του οργανισμού μας για παύση και στην πίεση που ασκούμε πάνω του για να συνεχίσει. Ο χειμώνας είναι η τέλεια εποχή για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης. Δημιουργείστε μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι σας. Ζεσταθείτε δίπλα στο αναμμένο τζάκι, απολαύστε ζεστά ροφήματα, διαβάστε βιβλία, δείτε ταινίες, ζήστε στιγμές που ζεσταίνουν την καρδιά και ανανεώνουν τη ψυχή.

χειμώνας

Ο χειμώνας δίνει την ευκαιρία για ενδοσκόπηση, αυτογνωσία και αποδοχή του εαυτού μας. Αυτό που καλούμαστε λοιπόν να κάνουμε είναι να μαζευτούμε μέσα, να περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας και να στρέψουμε την προσοχή μας εσωτερικά. Αυτή η κατάσταση αέναης παρουσίας και ανανέωσης στη φύση είναι μια ξεχασμένη πτυχή της παροδικότητας. Όλα αλλάζουν, όλα περνούν, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η ίδια η ζωή βρίσκεται σε μια σχεδόν σταθερή κατάσταση ανανέωσης, και καλό θα είναι να κάνουμε κι εμείς αυτό στον εαυτό μας. Είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε τις σκέψεις μας σε τάξη, να σχεδιάσουμε και να ξεκουραστούμε. Κατά τον Αριστοτέλη: «Η ενέργεια του μυαλού είναι η ουσία της ζωής. Η γνώση του εαυτού μας είναι η αρχή όλης της σοφίας.»

Αφεθείτε στην εσωτερικότητα του χειμώνα. Επανεξετάστε τη ζωή σας και επανεκτιμήστε τις ανάγκες σας. Το κρύο και το σκοτάδι, δεν είναι μόνο μέρος της φύσης, είναι και μέρος της ζωής. Τα καλύτερα μαθήματα δεν τα παίρνουμε στις φωτεινές περιόδους της ζωής αλλά εκείνες τις σκοτεινές όπου η επιθυμία για απόδραση από τη θλίψη είναι ζωτικής σημασίας. Δώστε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας να παλέψει το σκοτάδι μέσα του. Κάθε πρωί είτε συννεφιασμένο είτε ηλιόλουστο είναι σύμβολο ελπίδας και μια νέα αρχή στο ταξίδι της ζωής. Αγκαλιάστε το χειμώνα και αφήστε τον να σας οδηγήσει στο φως.

Η κάθε εποχή έχει τις ομορφιές της και εμείς πρέπει να είμαστε εις θέση να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε τη δεδομένη στιγμή. Και να θυμάστε πως αν δε ζούσαμε με την απουσία, δε θα εκτιμούσαμε την παρουσία, αν δε βιώναμε ποτέ θλίψη, η χαρά δε θα ήταν τόσο ευχάριστη, αν δεν είχαμε κάπου κάπου δυσκολίες, η ευημερία δε θα μας φαινόταν τόσο καλοδεχούμενη. Όπως λοιπόν χρειαζόμαστε τη νύχτα για να εκτιμήσουμε την κάθε ημέρα που μας ξημερώνει, έτσι χρειαζόμαστε και το κρύο και την εσωστρέφεια του χειμώνα για να εκτιμήσουμε τον ήλιο και την αναγέννηση που θα φέρει η άνοιξη.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
χιόνι

Η φύση ντύθηκε στα λευκά

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και η όμορφη φύση ντύνεται σιγά σιγά στα λευκά. Οι αφράτες νιφάδες πέφτουν…
λουλούδι

Άνθισε σαν λουλούδι…

Το λουλούδι είναι το πιο όμορφο και το πιο ευωδιαστό μέρος ενός φυτού. Συχνά εκφράζει συναισθήματα συμπόνιας, χαράς…