ευγένεια

Σε ένα κόσμο που μπορείς να είσαι οτιδήποτε, να είσαι ευγενικός

0 Shares
0
0
0

Αναμφίβολα η ευγένεια στον άνθρωπο είναι ένα χαρακτηριστικό που τον κάνει ξεχωριστό. Συνάμα είναι μια σύνθετη έννοια. Πολλοί την έχουν συνυφασμένη με τους καλούς τρόπους που μας μάθανε οι γονείς μας όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Ευγένεια όμως δεν είναι απλά το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ». Ευγενικός άνθρωπος δεν είναι απαραίτητα όποιος μιλάει στους άλλους στον πληθυντικό. Ευγενικός από τη φύση του είναι ο άνθρωπος που η ευγένεια πηγάζει από μέσα του και είναι ένα όμορφο στοιχείο της προσωπικότητας του.

Ευγένεια είναι ένα αληθινό χαμόγελο, μια γλυκιά καλημέρα, μια καλή πράξη γεμάτη ενσυναίσθηση, μια κουβέντα μετρημένη πριν ειπωθεί και φέρει σε δύσκολη θέση κάποιον, μια όμορφη φιλοφρόνηση που θα φτιάξει κάποιου τη μέρα. Όπως έλεγε ο Πλούταρχος: «Ο ευγενής άνθρωπος δίνει αξιοπρέπεια σε όλες τις πράξεις.»

Είναι τόσο κρίμα στις μέρες μας να είναι είδος προς εξαφάνιση. Να βλέπεις όταν και όπου υπάρχει να εκπλήσσει τους ανθρώπους αντί να θεωρείται φυσιολογική. Κάποιες φορές να κάνει μερικούς ακόμη και να την αμφισβητούν θεωρώντας την επιτηδευμένη και ψεύτικη, προερχόμενη από άτομα που αποσκοπούν κάπου. Αν όλοι φερόμαστε αναλόγως του τρόπου που θέλουμε να μας φέρονται οι άλλοι, ίσως μια μέρα καταφέρουμε η ευγένεια να μην είναι αρετή για λίγους αλλά να κυριαρχήσει στον κόσμο, κάνοντας τον καλύτερο.

 

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ