αποδοχή

Πόσο καλλιεργείτε την αποδοχή στη ζωή σας;

0 Shares
0
0
0

Το να μάθουμε να ζούμε τη ζωή μας αυθεντικά είναι ένα ταξίδι και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που συμβαίνει εν μία νυκτί. Επί της ουσίας, συμβαίνει όταν αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μέσα μας μια έντονη επιθυμία να βρούμε το σκοπό της ζωής μας και νιώθουμε μια ακατανίκητη ανάγκη να δημιουργήσουμε μια ζωή με νόημα που θα ευθυγραμμίζεται με τις αξίες μας. Ένα ζωτικό συστατικό για να πετύχει αυτό είναι η αποδοχή του εαυτού, η οποία συνδέεται άμεσα τόσο με την αυτοεκτίμηση όσο και με την αυταγάπη.

Θέλετε να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, να ζείτε μια αυθεντική ζωή και να αξιοποιείτε στο έπακρον την κάθε σας ημέρα; Πιθανότατα θα χρειαστείτε λίγο χρόνο σήμερα, για να σκεφτείτε τι πρέπει να αγκαλιάσετε ή να απελευθερώσετε το επόμενο διάστημα για να ενισχύσετε την ευημερία σας. Ουσιαστικά να παρατηρήσετε ποια είναι η στάση σας απέναντι στη ζωή, πως διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας, που επιλέγετε να εστιάσετε την ενέργειά σας και να διερωτηθείτε ποιες είναι οι ανάγκες σας και ποιες οι προσωπικές σας προϋποθέσεις για την ευτυχία. Όχι αυτό που σας λένε οι άλλοι. Τι σας λέει η ψυχή σας.

Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της ζωής τους, είτε αυτό αφορά συναισθηματικές ή ψυχολογικές αλλαγές, σχέσεις ή επιλογές καριέρας. Ο τρόπος για να προχωρήσετε μπροστά είναι κοιτάζοντας μέσα σας, για να δείτε τι χρειάζεστε. Συνήθως υπάρχει μια ανικανοποίητη ανάγκη, που όταν ικανοποιηθεί μπορεί να βοηθήσει στη μετατόπιση των εσωτερικών λειτουργιών των σκέψεων, των επακόλουθων επιλογών και στη δημιουργία αλλαγής. Κατά τον Carl Rogers το περίεργο παράδοξο είναι ότι όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι, τότε μπορούμε να αλλάξουμε.

Το να προσπαθούμε να είμαστε τέλειοι όλη την ώρα και να καταπιεζόμαστε να επικοινωνούμε στους γύρω μας μόνο έναν ευχάριστο εαυτό, δημιουργεί μια υπερβολική πίεση για να ανταποκριθούμε στην ψευδαίσθηση μιας ουτοπικής εικόνας που πιστεύουμε ότι είναι αρεστή. Το να κρατάμε κρυφά τα κομμάτια του εαυτού μας που δεν έχουμε αποδεχτεί, μας κλέβει την άνευ όρων αγάπη που τόσο βαθιά αξίζουμε.

Η επίτευξη ενός στόχου ή ενός οράματος είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας, αυτοαποδοχής και συνειδητοποίησης ότι έχουμε τη δύναμη να καλλιεργήσουμε μια ζωή που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Ωστόσο, μερικές φορές μπερδεύουμε τις ανάγκες μας με τα θέλω μας. Διαχωρίστε μέσα σας, τις ανάγκες σας από τις επιθυμίες σας, έχετε πίστη και δεσμευτείτε να τις ικανοποιήσετε. Να θυμάστε ότι η ποιότητα της ζωής σας καθορίζεται από το ποιος είστε ως άνθρωπος, όχι από το τι έχετε καταφέρει στη ζωή. Είναι δυνατόν να ζει κανείς αυθεντικά χωρίς πρώτα να ανακαλύψει ποιος είναι;

αποδοχή

Μη ψάχνετε αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το πράξετε, νιώστε ότι είναι η μοναδική στιγμή. Η ίδια η ζωή έχει εξελικτική πορεία για αυτό μη γελιέστε, άλλο σταθερότητα, άλλο στασιμότητα. Δεν υπάρχει η τέλεια στιγμή για κάτι. Μπορεί να χαθούν όλα στην επόμενη στιγμή. Μόνο το τώρα υπάρχει. Έχετε λίγη πίστη στην ικανότητά σας να χειρίζεστε οτιδήποτε έρχεται στο δρόμο σας. Ανακαλύψτε τη δύναμη που απαιτείται για να αντιμετωπίσετε όποιες προκλήσεις συναντήσετε στο ταξίδι της ζωής σας. Γιατί η ζωή δεν έχει να κάνει με το τι μας συμβαίνει, αλλά με το πώς αντιδρούμε σε αυτό.

Ενδεχομένως να φέρει κάποιες δύσκολες προκλήσεις, με τις χειρότερες να είναι μια σοβαρή ασθένεια ή ένας θάνατος, που σαν καμπανάκια θα μας υπενθυμίσουν ότι το αύριο δεν είναι δεδομένο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, γνωρίζω από προσωπική εμπειρία, ότι είναι δύσκολο να εξασκήσεις την αποδοχή, γιατί βαθιά μέσα σου υποφέρεις και εύχεσαι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητά μας, όσο κι αν προσπαθήσουμε. Φτάνει να βρούμε το κουράγιο, που όλοι κρύβουμε μέσα μας, να την αντιμετωπίσουμε. Το ζητούμενο, κατά την Κική Δημουλά, είναι να αντέξουμε, όχι να καταλάβουμε. Η θλίψη έχει αόρατες επιπτώσεις και το τραύμα διακόπτει τη φυσική ροή της ζωής και της ανάπτυξης. Αν το αφήσετε να σας καθοδηγήσει θα σας αποκόψει από τον κόσμο, τους αγαπημένους σας και τελικά τον εαυτό σας.

Αντ’ αυτού το να αποδεχτείτε πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου σας, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την εσωτερική σας γαλήνη. Η εξάσκηση της αποδοχής μας κάνει ανθεκτικούς σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου ποτέ δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας όταν συμβαίνει κάτι αναπάντεχο και δεν έχουμε επιλογή, παρά μόνο να ζήσουμε με αυτό.

Εξασκηθείτε στο να συγχωρείτε, όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον εαυτό σας. Μη σκέφτεστε υπερβολικά τις αποφάσεις που πήρατε, υπεραναλύοντας αν κάνατε λάθος. Μερικές φορές καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που πονάνε και κάτι που σήμερα αναγνωρίζετε ως λάθος, ήταν ότι καλύτερο μπορούσατε να κάνετε τη δεδομένη στιγμή. Για αυτό μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συγχώρεση είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και εξάσκηση. Μόνο όταν μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας, μπορείτε πραγματικά να αρχίσετε να τον αγαπάτε αληθινά.

Μέρος της πραγματικής ομορφιάς της ζωής είναι ότι είναι απρόβλεπτη. Δεν είναι όλες οι μέρες καλές, αλλά υπάρχει κάτι καλό σε κάθε ημέρα. Κάθε μέρα είναι μια νέα ευκαιρία να διευρύνουμε την επίγνωσή μας. Ναι, η αποδοχή είναι μια πολύ δύσκολη επιλογή, αλλά είναι μια επιλογή παρ’ όλα αυτά. Αν αρχίσουμε να καλλιεργούμε την αποδοχή στη ζωή μας, αυτή τη στιγμή, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές κρίσεις με διαφορετικό τρόπο και θα τις δούμε από διαφορετική οπτική γωνία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο όχι μόνο επιβιώνουμε αλλά και ευδοκιμούμε.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ