κομπλιμέντο

Ποια κομπλιμέντα πρέπει να αποφεύγουμε;

0 Shares
0
0
0

Είναι γνωστό ότι το να λαμβάνουμε μια ειλικρινή φιλοφρόνηση, ένα γνήσιο κομπλιμέντο ή έναν επαινετικό λόγο μας χαρίζει μια εκπληκτική ώθηση θετικότητας. Μπορούμε όλοι να φτιάξουμε τη μέρα κάποιου μοιράζοντας αυτή τη θετικότητά με τη μορφή ενός όμορφου κομπλιμέντου. Το να εκφράσετε σε κάποιον, με χαμόγελο, ότι έχει όμορφα μάτια ή ότι σας αρέσει η αίσθηση του χιούμορ του, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει και τη δική σας αίσθηση ευεξίας.

Μερικές φορές, οι πιο αποτελεσματικές φιλοφρονήσεις είναι αυτές που εστιάζουν στις λεπτομέρειες της ζωήςτων ανθρώπων. Είμαστε φυσικά δύσπιστοι απέναντι σε μεγάλους ισχυρισμούς και γενικότητες, αλλά όταν κάποιος προσέχει τα μικρά πράγματα που δίνουν αξία στη ζωή μας, τα λόγια του έχουν αξιοπιστία και δύναμη. Για να γίνει αυτό αναμένεται από εμάς να αναζητάμε κάθε μέρα το καλό στους άλλους. Σε έναν κόσμο γεμάτο κυνισμό και αρνητικότητα, η αναζήτηση του καλού είναι ένα μεγάλο βήμα προς μια πιο θετική ζωή. Εάν η φιλοφρόνηση σας λοιπόν είναι γνήσια, ο αποδέκτης θα νιώσει τη δύναμη των λόγων σας, θα δει ζεστασιά στο χαμόγελό σας και αληθινή εκτίμηση στα μάτια σας.

Ερευνητές του «Πανεπιστημίου Cornell» των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ψυχολόγου Vanessa Bohns, διεξήγαγαν μια σειρά μελετών για να κατανοήσουν καλύτερα πώς ένιωθαν τα άτομα πριν και μετά την παροχή ή τη λήψη κομπλιμέντων και ποια από αυτά είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη ψυχολογία τους παρά την καλή πρόθεση του ατόμου που τα έκανε. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν όλοι οι άνθρωποι δεχτικοί προς αυτά. Ακόμη και μερικοί από τους πιο όμορφους ανθρώπους αισθάνθηκαν άβολα όταν τους έκαναν κομπλιμέντα, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούσαν στην εικόνα τους ή επικεντρώνονταν στις επιλογές τους. Διαφάνηκε ότι πολλοί άνθρωποι δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν σε ένα γνήσιο κομπλιμέντο στην αρχή γιατί περιβάλλονται από τόση ανειλικρίνεια καθημερινά, που μια τέτοια έκφραση θαυμασμού τους εξέπληξε.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, αν κάποιος εκτρέπει τα κομπλιμέντα σας ή απαντά αμήχανα, σκεφτείτε τι μπορεί να δείχνει η απάντησή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνονται άβολα με την προσοχή ή απλώς να μην είναι σίγουροι πώς να δεχτούν ένα κομπλιμέντο. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να μην το πάρετε πολύ προσωπικά και προχωρήστε τη συζήτηση μιλώντας για άλλα θέματα. Καταλήγοντας η έρευνα ανέφερε ότι το να μάθουν οι άνθρωποι πώς να λαμβάνουν ένα κομπλιμέντο είναι εξίσου σημαντικό με το να μάθουν πώς να το κάνουν στους άλλους. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, η εκμάθηση πώς να δέχεται κανείς ένα κομπλιμέντο με χάρη δείχνει αυτοπεποίθηση, η οποία μπορεί να συμβάλει σε μια πιο θετική ζωή.

κομπλιμέντο

Τα κομπλιμέντα έχουν σκοπό να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά. Να τους εκφράσουν θαυμασμό ή εκτίμηση. Επομένως είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μερικά από τα καλύτερα κομπλιμέντα δεν έχουν καμία σχέση με την εμφάνιση ενός ατόμου ή την προσωπική του κατάσταση. Ενώ αυτή η βασική αρχή φαίνεται αρκετά απλή είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην εφαρμογή. Κάποια κοινά κομπλιμέντα δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο κολακευτικά, αν ξέραμε πως ακούγονται στα αυτιά των παραληπτών. Αν πούμε σε μια κυρία φαίνεσαι υπέροχη για την ηλικία σου στην πραγματικότητα γινόμαστε προσβλητικοί με το γάντι. Μπορούμε κάλλιστα να περιοριστούμε στο πόσο υπέροχη είναι χωρίς αναφορά στην ηλικία της. Επί της ουσίας, με μια τέτοια έκφραση υποβιβάζουμε την ίδια τη φιλοφρόνηση. Είναι λες και διευκρινίζουμε ότι φαίνεται όμορφη για την ηλικία της και όχι ότι είναι γενικά όμορφη ανεξαρτήτου ηλικίας. Ενώ πιθανόν να προοριζόταν για κομπλιμέντο στη ουσία είναι λες και την είπαμε μεγάλη και αφήσαμε να εννοηθεί ότι μικρότερη δεν ήταν όμορφη. Λέγοντας σε κάποιο άτομο ότι μας κάνει εντύπωση που δεν παντρεύτηκε ακόμα αφού έχει τόσο ευχάριστη προσωπικότητα, το φέρνουμε σε δύσκολη θέση και του προκαλούμε αμηχανία. Ένα τέτοιο σχόλιο υποδηλώνει ότι ο γάμος είναι ο προφανής απόλυτος στόχος στη ζωήτου ανθρώπου και αφήνει ένα αγενές υπονοούμενο ότι το εν λόγω άτομο έχει κάποιο κρυφό ελάττωμα για να μην παντρευτεί ενώ φαίνεται τόσο υπέροχο στην επιφάνεια.

Τα παραδείγματα μπορεί να είναι ατελείωτα με πιο σοβαρά αυτά που έχουν να κάνουν με την εικόνα του σώματος ενός ανθρώπου. Μια πρόσφατη μελέτη αναφορικά με τη ψυχολογία των ατόμων όταν λαμβάνουν μια φιλοφρόνηση για την απώλεια βάρους τους, δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος στο επιστημονικό περιοδικό «Personality and Social Psychology Bulletin.» Η εν λόγω έρευνα απέδειξε πως ενώ μπορεί να νομίζετε ότι είστε ευγενικοί αναγνωρίζοντας την απώλεια βάρους κάποιου, το κομπλιμέντο σας μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ένα φαινομενικά αθώο σχόλιο σχετικά με το πόσο αδύνατος φαίνεται κάποιος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό έναυσμα, ειδικά για όσους παλεύουν με διαταραγμένη διατροφή. Με απλά λόγια, μια παρατήρηση που σχετίζεται με την εικόνα του σώματος, ανεξάρτητα από το πόσο κολακευτική είναι, θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Επισημαίνοντας ότι αυτό το άτομο είναι πιο αδύνατο και συγχαίροντας το για το γεγονός, δίνετε την εντύπωση ότι δεν φαινόταν τόσο καλό πριν την απώλεια βάρους. Αυτά τα επιβλαβή μηνύματα προκατάληψης βάρους εισχωρούν στο ψυχισμό των ατόμων και τα εσωτερικεύουν με αποτέλεσμα, αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση τους.

Στην τελική δεν προσπαθούν όλοι να χάσουν βάρος. Στην πραγματικότητα, η σημαντική απώλεια βάρους θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει στη ζωή κάποιου. Δε γνωρίζετε την αιτία της απώλειας βάρους. Ίσως το άτομο να αντιμετώπιζε θλίψη, μια ιατρική κατάσταση ή ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Η μόνη περίπτωση που επιτρέπεται οποιοδήποτε σχόλιο για την εικόνα του σώματος κάποιου είναι αν είναι ιδιαίτερα δικό σας άτομο και ξέρετε ότι προσπαθεί ενεργά να χάσει βάρος, σας έχει μιλήσει για την επιθυμία του και η φιλοφρόνηση σας έχει στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας του. Σε σχεδόν όλες τις άλλες περιπτώσεις, είναι μια ακατάλληλη παρατήρηση. Επαινέστε τους άλλους για τις βασικές τους αξίες και όχι για την εμφάνισή τους.

κομπλιμέντο

Μερικές φορές, ειδικά στο εργασιακόπεριβάλλον, δε γνωρίζουμε τους ανθρώπους αρκετά καλά για να τους κάνουμε ένα κομπλιμέντο. Άλλες φορές πάλι, πιθανόν να ακουστεί κάπως ψεύτικο. Λίγο πολύ όλοι βιώσαμε ένα αμφιλεγόμενο κομπλιμέντο νιώθοντας ότι κάποιος/α προσπαθεί να πάρει κάτι από εμάς. Τα κομπλιμέντα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε κολακεία και να φανούν ανειλικρινή, αφήνοντας τον παραλήπτη να αναρωτιέται για το κρυφό κίνητρο που κρύβεται πίσω από αυτό. Όταν μιλάτε με συναδέλφους, επαινέστε τους για την εργασιακή τους ηθική, τη νοημοσύνη τους και τη δημιουργικότητα τους. Με λίγα λόγια κάνετε κομπλιμέντα που δείχνουν ότι εκτιμάτε τις ικανότητες του ατόμου.

Αν πάλι θέλετε να κάνετε κομπλιμέντα σε κάποιο άτομο που σας ενδιαφέρει ρομαντικά, να είστε ευγενικοί, να αναγνωρίζετε το πλαίσιο στο οποίο είναι κατάλληλα αυτά τα κομπλιμέντα και να δώσετε προσοχή στον τόνο της φωνής σας και στη γλώσσα του σώματος σας. Σεβαστείτε τα όρια του άλλου ατόμου, εάν τα κομπλιμέντα σας φαίνονται ανεπιθύμητα. Είναι πιο ασφαλές να πείτε περνώ όμορφα μαζί σου, δεν κατάλαβα πως πέρασε η ώρα, από το να πείτε οτιδήποτε για τα ρούχα τα μαλλιά ή τα σημεία του σώματος του.

Όσο περισσότερο εστιάζουμε στο εσωτερικό, τόσο λιγότερο εξισώνουμε την αξία μας με το βάρος. Και αυτή είναι μια πεποίθηση που καλό είναι να εμφυσήσουμε στα παιδιάμας από νωρίς. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν από μικρά τα παιδιά να εστιάζουν στην ουσία. Όλα τα παιδιά είναι όμορφα, αλλά όταν κάνουμε κομπλιμέντα που εστιάζουν στην εμφάνιση, διαιωνίζεται η ιδέα ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά έχουν υψηλότερη αξία από οτιδήποτε άλλο. Τονώστε την αυτοπεποίθηση τους επαινώντας το χαρακτήρα τους παρά την εμφάνιση τους. Πείτε είμαι ευγνώμων που είμαι μπαμπάς/μαμά σου και επιλέξτε έναν επαινετικό λόγο όπως ήταν πολύ γενναίο εκ μέρους σου που είπες τη γνώμη σου για αυτό το θέμα ή μπράβο που βοήθησες εκείνο το παιδάκι. Είμαι τόσο περήφανος/η για σένα, αντί να πείτε είσαι πανέμορφος με αυτά τα ρούχα ή για μένα είσαι μια πριγκίπισσα.

Όλοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη δύναμη της καλοσύνης όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα ευγενικόάτομο. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε την τελευταία φορά που κάποιος σας έκανε ένα γνήσιο κομπλιμέντο και πώς αυτό σας έκανε να νιώσετε και προσπαθήστε και σεις να βλέπετε το καλύτερο στους άλλους και να τους το εκφράζετε με έναν επαινετικό λόγο. Απλώς θυμηθείτε ότι όταν επιλέγετε να το κάνετε αυτό και να εκφράζετε την εκτίμησή σας γίνεστε πηγή θετικότητας και ευτυχίας στη ζωή των άλλων. Το να πείτε σε κάποιον ότι είχε θετικό αντίκτυπο στη ζωή σας ή ότι θαυμάσατε τον τρόπο που διαχειρίστηκε μια κατάσταση, είναι ένα ισχυρό δώρο γεμάτο ενσυναίσθηση. Ενισχύετε την αξία τους στον κόσμο, ενισχύοντας παράλληλα τη σχέσησας. Ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι μαζί στο ίδιοταξίδικαι ότι ο καθένας μας έχει πολλά να μοιραστεί με τον κόσμο. Ομορφύνετε τη μέρα κάποιου δείχνοντας την εκτίμηση σας με μια γλυκιά φιλοφρόνηση.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ