μυαλό

Ο κήπος του μυαλού

0 Shares
0
0
0

Ένα μυαλό συνηθίζει να σκέφτεται. Ακριβώς όπως η καρδιά χτυπά από μόνη της, το μυαλό σκέφτεται από μόνο του. Έρευνες ετών απέδειξαν ότι οι άνθρωποι κάνουν πάνω από 60.000 σκέψεις καθημερινά, οι περισσότερες από τις οποίες είναι επαναλαμβανόμενες. Ακόμη και όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος μας συνεχίζει να λειτουργεί και κάπως έτσι ξεκινά η διαδικασία της εκκαθάρισης των περιττών πληροφοριών, όσο και αυτή της αφομοίωσης και ενστάλαξης νέας γνώσης. Θα ήταν υπέροχο αν το μυαλό μας δημιουργούσε μόνο θετικές σκέψεις, αλλά αυτό δε συμβαίνει, με αποτέλεσμα συνεχώς να κατακλυζόμαστε από αρνητικές.

Όταν μια αρνητική σκέψη εμφανίζεται στο μυαλό μας, μας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα και η άμεση αντίδραση μας είναι να την απωθήσουμε. Αλλά στην πραγματικότητα όσο περισσότερο προσπαθούμε να την απωθήσουμε τόσο περισσότερο φαίνεται να στοιχειώνει το μυαλό μας. Όταν δε αυτό συμβαίνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μας εξαντλεί. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς θα απαλλαγούμε από τις ανεπιθύμητες σκέψεις και κυρίως από την επιρροή τους;

Ίσως το πιο δύσκολο μέρος της αυτοφροντίδας ενός ατόμου δεν είναι να αφήσει το σώμα του να χαλαρώσει, αλλά να βρει πώς να ηρεμήσει το μυαλό του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι αυτό που τροφοδοτεί μια σκέψη είναι η ασυνείδητη προσοχή του σε αυτή. Για παράδειγμα, όταν το μυαλό παράγει μια σκέψη, η εστίαση της προσοχής κάποιου σε αυτήν τη συντηρεί και τη βοηθά να ευδοκιμήσει. Ενώ σε αντίθετη περίπτωση αυτή αποδυναμώνεται και ο θόρυβος του μυαλού αρχίζει να καταλαγιάζει. Επί της ουσίας, επέρχεται πνευματική διαύγεια.

Με καθαρό μυαλό ο άνθρωπος νιώθει πιο θετικός, πιο παραγωγικός και ικανοποιημένος. Όταν έχει πνευματική διαύγεια, εκτιμά τη ζωή του και αναδύεται αυθόρμητα από μέσα του το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης. Εστιάστε λοιπόν την προσοχή σας εκεί που θέλετε και κατευθύνεται τη σκέψη σας και το μυαλό σας.

Φανταστείτε να οδηγείτε σε ένα χωματόδρομο που σας οδηγεί σε ένα μέρος με μαγευτική θέα. Αν προπορεύεται ένα αυτοκίνητο το μόνο που θα βλέπετε είναι σκόνη και χώμα γιατί η θέα θα κρύβεται και σεις δεν θα είστε σε θέση να δείτε τίποτα. Κάπως έτσι είναι και με το μυαλό. Αν αφήσετε το μυαλό σας να γεμίσει «σκόνη» δε θα σκέφτεστε καθαρά. Πώς να καθαρίσετε τη «σκόνη» του μυαλού σας; Η απάντηση είναι με επίγνωση. Ουσιαστικά η επίγνωση είναι η πρακτική που σας επιτρέπει να παραμένετε συνειδητοί στην παρούσα στιγμή. Κατά τον Abraham Maslow, η ικανότητα να βρισκόμαστε στο παρόν είναι θεμελιώδης παράμετρος για τη διανοητική μας ισορροπία.

μυαλό

Ωστόσο, ο υποσυνείδητος νους τρέχει σε προηγούμενες συνθήκες. Δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια στο γιατί συνέβη κάτι στο παρελθόν. Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Κάθε σκέψη που κάνετε για αυτό είναι μια απλή θεωρία που βασίζεται στις δικές σας υποκειμενικές ερμηνείες. Από αυτήν την άποψη, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε τους περιορισμούς του ανθρώπινου μυαλού καθώς συνεχίζετε την αναζήτησή σας για ένα παρελθοντικό γεγονός. Τα ίδια πράγματα φαίνονται εντελώς διαφορετικά ανάλογα με το πώς τα αντιλαμβάνεστε.

Μπορεί να μην είναι δυνατό να επιλέγετε πάντα τι να σκέφτεστε, επειδή οι σκέψεις είναι αυθόρμητες, αλλά είναι δυνατό να μην εστιάζετε σε αυτές αν είναι ανεπιθύμητες και σας επηρεάζουν αρνητικά. Αν και αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, επειδή οι αρνητικές σκέψεις, λόγω του περιεχομένου φόβου τους, έχουν έναν τρόπο να τραβούν την προσοχή πολύ περισσότερο από τις θετικές σκέψεις, δεν είναι αδύνατον.

Πολλές φορές όμως ο φόβος και η ανασφάλεια πηγάζουν από σκέψεις που κάνει κανείς για το άγνωστο μέλλον. Είναι γεγονός ότι το μυαλό δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά απλά να κάνει υποθέσεις και να φτιάχνει σενάρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αληθινά. Επομένως, το συνετό είναι να εστιάζετε την προσοχή σας στο πως σκέφτεστε και όχι στο να μην σκέφτεστε. Ο τρόπος που σκέφτεστε θα κατευθύνει τη συμπεριφορά σας και θα δημιουργήσει τις πεποιθήσεις σας. Καλό είναι να θυμάστε ότι οι πεποιθήσεις σας δεν είστε εσείς. Όταν ασυνείδητα κρατάτε τις πεποιθήσεις σας, γίνεστε άκαμπτοι και δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να εμβαθύνει τις γνώσεις του. Αντίθετα όταν αποκτάτε αυτογνωσία, αρχίζετε να βλέπετε αντικειμενικά.

«Μη φοβάστε τόσο τη σιωπή, γιατί είναι η ρίζα των πάντων. Στη σιωπή, εκατό φωνές θα βροντοφωνάξουν τα μηνύματα που λαχταράτε να ακούσετε» Rumi

Η υπερπληροφόρηση προκαλεί χάος και το μυαλό μοιάζει έτοιμο να εκραγεί. Σε μία τέτοια περίπτωση χρειάζεται άμεσα αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Βοηθήστε τον εαυτό σας να απομακρυνθεί από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και την φωτεινότητα οθονών, κινητών, tablet, τηλεόρασης κτλ. Διαβάστε ένα βιβλίο το οποίο σας αρέσει και αφήστε την πλοκή να αποσπάσει την προσοχή σας και να ταξιδέψει το μυαλό σας μακριά από σκέψεις. Βάλτε μουσική, τραγουδήστε ένα τραγούδι, φτιάξτε ένα γεύμα, κάντε μπάνιο ή ακολουθήστε το παράδειγμα του Νίτσε και περπατήστε, κατά προτίμηση στη φύση, για να γεννηθούν και σε σας, όπως και αυτού, παραγωγικές ιδέες.

Παρατηρήστε αν για μεγάλα διαστήματα οι αρνητικές σκέψεις σας κρατάνε στάσιμους, δεν παίρνετε αποφάσεις, δεν αναλαμβάνετε δράση. Αφήστε λοιπόν χώρο για ότι είναι σημαντικό για σας και την υγεία σας, πνευματική και ψυχολογική. Αποβάλετε τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις, οι οποίες ενδεχομένως εδώ και καιρό να σας απορροφούν ενέργεια. Εστιάστε στις πραγματικές σας ανάγκες και δώστε νόημα στις κατάλληλες ενέργειες. Με λίγα λόγια γίνετε ο κηπουρός στον κήπο του μυαλού σας. Επιλέξτε συνειδητά τα «λουλούδια» που θα φυτέψετε και κυρίως ποια από αυτά είναι ξεραμένα και θα πρέπει να τα ξεριζώσετε. Μη ξεχάσετε να επιλέξετε επίσης το κατάλληλο «χώμα», γιατί αν αυτό δεν είναι εύφορο, όσα όμορφα λουλούδια και να φυτέψετε δε θα ανθίσουν ποτέ.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ