ευγνωμοσύνης

Ημέρα ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης

0 Shares
0
0
0

Μέσα στους ρυθμούς της καθημερινότητας είναι όλο και πιο σπάνιο να μαζευόμαστε όλοι σε ένα σπίτι και να απολαμβάνουμε μαζί ένα δείπνο, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι μια ενωμένη οικογένεια είναι μεγάλη ευλογία και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όλη την αγάπη και την ευτυχία που έχουμε στη ζωή μας. Σκεφτείτε πόσο όμορφο θα ήταν αν εντάσσαμε στις οικογενειακές μας παραδόσεις μια ημέρα ευχαριστιών. Πόσο θα εμπλουτίζαμε με αυτόν τον τρόπο τη συναισθηματική μνήμη των παιδιών μας και ταυτόχρονα θα τους εμφυσούσαμε την αρετή της ευγνωμοσύνης για την μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Μια τέτοια ημέρα γιορτάζουν σήμερα και κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την ονομάζουν Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day). Η καθιέρωση του εορτασμού της ημέρας ξεκίνησε από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους στην Αμερική με σκοπό να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη κάθε οικογένειας προς το Δημιουργό για τα αγαθά που αποκόμισε ο καθένας στο τέλος της σοδειάς. Το έδεσμα που κυριαρχεί είναι η ψητή γαλοπούλα και το μενού συμπληρώνεται από πουρέ γλυκοπατάτας, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο au gratin και κολοκυθόπιτα για επιδόρπιο. Για να κρατηθούν τα παιδιά απασχολημένα μέχρι την ώρα του δείπνου, συχνά κόβουν πολύχρωμα φθινοπωρινά φύλλα και γράφουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, ένα λόγο για τον οποίο είναι ευγνώμονες.

ευγνωμοσύνης

Παρότι ξεκίνησε ως αμερικάνικο έθιμο, που οι περισσότεροι από εμάς βλέπαμε παλιά μόνο στις ταινίες, η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται και σε άλλες χώρες του κόσμου, κάποιες φορές σε άλλη χρονική στιγμή και με διαφορετικό όνομα, όπως Dankdag στην πόλη Leiden της Ολλανδίας ίδια ημέρα με τους Αμερικανούς, LAction de grâce στον Καναδά τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου, Kinrō Kansha no Hi στην Ιαπωνία κάθε χρόνο στις 23 Νοεμβρίου, Chuseok στην Κορέα ανήμερα της φθινοπωρινής ισημερίας, National Day of Thanks στην Αυστραλία το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου και Erntedankfest στη Γερμανία την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Σε σχετική έρευνα της θετικής ψυχολογίας διαφάνηκε ότι, η ευγνωμοσύνη συνδέεται με την ενσυναίσθηση και την ικανότητά μας να νοιαζόμαστε για τους άλλους ανθρώπους. Αξίζει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη και αγάπη σε καθημερινή βάση, όχι μόνο μία φορά το χρόνο. Η ευγνωμοσύνη είναι φιλοσοφία ζωής και καλό είναι να εκτιμάμε τα απλά καθημερινά πράγματα. Υπάρχει λοιπόν ωραιότερη αφορμή για να μαζευτεί μια οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι από μια ημέρα ευγνωμοσύνης;

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ