Γράμμα προς την κόρη μου

0 Shares
0
0
0

Λατρεμένη μου κόρη,

Φαίνεται σαν χθες που σε κράτησα νεογέννητο μωρό στηναγκαλιάμου και κοιτάζοντας σε, στα εκφραστικά σου ματάκια, σου υποσχέθηκα να σε αγαπώ και να σε φροντίζω για πάντα. Τώρα έφτασε η στιγμή που ενηλικιώνεσαι και ανοίγεις τα φτερά σου να πετάξεις ψηλά. Εύχομαι παιδί μου να φτάσεις όπου αγαπάς.

Θέλω να σε ευχαριστήσω που ήσουν η αιτία να ανακαλύψω την απίστευτη δύναμη τηςαγάπης, γιατί κάθε μέρα σε αγαπώ και πιο πολύ. Όλα αυτά τα χρόνια μεγάλωνα μαζί σου, μάθαινα μαζί σου και στην ουσία τη μέρα που γεννήθηκες, γεννήθηκε μέσα στην καρδιά μου ο ρόλος της μάνας. Μαζί σου ανακάλυψα δυνάμεις που δεν ήξερα ότι είχα και έμαθα να αντιμετωπίζωφόβουςπου δε φανταζόμουν ότι υπάρχουν.

Στην πορεία των χρόνων κατάλαβα, ότι όσαβιβλίακαι αν είχα διάβασει, για το πως να γίνω καλή μαμά, έκανα πολλά λάθη. Ειδικά στην περίοδο τηςεφηβείαςσου, η οποία αποδείχτηκε μεγάλη πρόκληση για μένα. Δοκιμάστηκε η υπομονή μου, οι αντοχές μου, ακόμη δηλαδή δοκιμάζονται, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα άλλαζα εσένα.

Είμαι περήφανη γιατί είσαι ένα κορίτσι που πέρασε πολλά. Κυρίως όταν κτύπησαν την πόρτα του σπιτιού μας η απώλεια και μια δύσκολη δοκιμασία υγείας. Όσο και αν φοβόμουν ότι όλα αυτά θα ήταν βαθιές πληγές που θα στιγμάτιζαν ανεξίτηλα τηζωήσου, αποδείχτηκαν τα σκαλοπάτια που πάτησες για να εξελιχθείς στο ώριμο κορίτσι που είσαι σήμερα.

Καθώς λοιπόν ξεκινάς τοταξίδιτης ενηλικίωσης σου θα ήθελα να έχεις για αποσκευές σου μερικές συμβουλές μου:

 • Όσο και αν βιάζεσαι να μεγαλώσεις, μη ξεχνάς τοπαιδίπου κρύβεις μέσα σου. Ναγελάςμε την ψυχή σου, να μη φοβάσαι να δοκιμάσεις κάτι, αν πέφτεις να βρίσκεις τη δύναμη να σηκώνεσαι ξανά, να αγαπάς με όλη σου την καρδιά, να ακολουθείς το ένστικτο σου, να είσαι πλημμυρισμένη όνειρα και γεμάτηστόχους.
 • Να έχεις πίστη στο Θεό και να τονευγνωμονείςγια την κάθε μέρα που έχεις την υγεία σου και τους αγαπημένους σου ανθρώπους πλάι σου. Μη θεωρείς τίποτα δεδομένο στη ζωή, ούτε άτομα, ούτε καταστάσεις. Δεν είναι!
 • Να γιορτάζεις ταγενέθλιασου, κάθε χρόνο και να σβήνεις κεράκια γεμάτηευγνωμοσύνη. Τα γενέθλια είναι μια από τις σημαντικότερες μέρες στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Είναι ωραίο να εκτιμάς το υπέροχο δώρο που λέγεταιζωή.
 • Οι λέξεις μπορούν να χτίσουν γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων. Σε έναν κόσμο που μπορείς να είσαι οτιδήποτε, να είσαι ευγενική. Ευγενικός από τηφύσητου είναι ο άνθρωπος που η ευγένεια πηγάζει από μέσα του. Έχε την σαν ένα όμορφο στοιχείο της προσωπικότητας σου.
 • Να θυμάσαι πως η ικανότητα της ανάπτυξηςενσυναίσθησηςείναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή μας και απαραίτητο συστατικό κάθε υγιούςσχέσης. Το να είσαι ενσυναισθητική δε σου αφαιρεί την κριτική σου ικανότητα, απλά είναι ένας άλλος τρόπος να λες στους γύρω σου «αγαπώ– νοιάζομαι.»
 • Ηαλλαγήείναι μέρος της ζωής μας. Να είσαι προσαρμοστική στις αλλαγές και να μη φέρνεις αντίσταση. Συνήθως μια αλλαγή είναι μια μορφή προόδου και προσωπικής εξέλιξης. Να προσπαθείς να μην τη φοβάσαι αλλά να την αντιμετωπίζεις, όσο είναι δυνατόν, με θετικότητα.
 • Η φιλία είναι σπάνιο αγαθό και θεωρείται ευλογημένος ο άνθρωπος που έχει πραγματικούς φίλους στη ζωή του. Η αυθεντικότητα της φιλίας φαίνεται στη λύπη αλλά κυρίως στη χαρά σου. Είναιτέχνηνα αναγνωρίζεις ποιαφιλίαείναι ευλογία και ποια μάθημα ζωής.
 • Μην περιμένεις από τρίτα άτομα ή εξωγενείς παράγοντες να σε κάνουν ευτυχισμένη γιατί πολύ απλά ηευτυχίακρύβεται μέσα σου. Σανγυναίκαείσαι ανεξάντλητη πηγή ζωής. Η προσωποποίηση τηςαγάπης, της δημιουργικότητας, της δύναμης και της ομορφιάς.
 • Να αγαπάς τονεαυτό σου, να δίνεις αξία στις ανάγκες σου και να βάζεις υγιήόρια. Ο καθορισμός ορίων είναι ένα βασικό βήμα σε ένα αέναοταξίδιαυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης. Τα όρια δεν είναι απόσταση από τα αγαπημένα σου άτομα, αλλά προστασία του εαυτού σου και της σχέσης σου μαζί τους. Θα σε βοηθούν να τιμάς τις ανάγκες, τασυναισθήματακαι τις αξίες σου.
 • Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου, να ακούς την καρδιά σου αλλά να παίρνεις και τομυαλόσου μαζί. Να υπερασπίζεσαι τις επιλογές σου, ακόμη και αν βγουν λάθος. Είναι εντάξει να κάνεις λάθη, όλοι κάνουμε. Φτάνει νασυγχωρείςτον εαυτό σου όπως και τους άλλους. Και να θυμάσαι πως παρόλα τα λάθη σου, αξίζεις την αγάπη και το σεβασμό.
 • Τα συναισθήματα σου είναι σημαντικά και έχουν αξία. Μην τα καταπιέζεις, έκφρασε τα. Κυρίωςαποδέξουτα, γιατί αποτελούν φυσιολογικό μέρος του κύκλου της ζωής. Αν χρειαστεί άφησε ταδάκρυασου να κυλήσουν. Μάθε να αγκαλιάζεις τον εαυτό σου τις ημέρες εκείνες που θα δυσκολεύεται και πάντα να θυμάσαι πόσο μεγάλη δύναμη χρειάζεται κανείς για να βιώσει έντονα τα συναισθήματα του. Είναι λυτρωτική η συνειδητοποίηση ότι δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη.
 • Έχε τηναυτοφροντίδασου ως προτεραιότητα. Επέλεξε το είδος της δραστηριότητας που απολαμβάνεις περισσότερο, φτάνει να έχεις την άσκηση στη ζωή σου. Ηάσκηση γεννάει συναίσθημα, έμπνευση,ενέργειακαι ενισχύει όχι μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την πνευματική και την ψυχική.
 • Η υγιεινή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις. Είμαστε ό,τι τρώμε. Ητροφήδε θρέφει μόνο το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου και επηρεάζει επίσης την υγεία σου.
 • Να ζειςενσυνείδητατην κάθε σου ημέρα, όχι απλά να υπάρχεις σε αυτή. Μηναναβάλλειςστιγμές γιατί ο δρόμος τουαύριο, κάποιες φορές, οδηγεί στην πόλη του ποτέ. Ζωή σημαίνει αλλαγή, εξέλιξη, ανάπτυξη. Επένδυσε σεγνώσηκαι ταξίδια.

Λατρεμένη μου κόρη, μου δίνεις χίλιους λόγους ναχαμογελώκάθε μέρα. Σου εύχομαι ναερωτευθείςκαι να σε ερωτευθούν, αλλά κυρίως να αγαπήσεις και να αγαπηθείς βαθιά και ουσιαστικά στη ζωή σου. Να βρεις τον ιδανικόσύντροφο, που μαζί ως συνοδοιπόροι θα ξεκινήσατε το όμορφοταξίδιτης δημιουργίας οικογένειας.

Η ζωή είναι σαν ένα μονοπάτι που καλείσαι να διανύσεις. Μπορεί να μην είναι γραμμικό, αλλά δεν παύει να είναι ξεχωριστό, γιατί είναι το δικό σου μονοπάτι. Να θυμάσαι πως σε αυτό το μονοπάτι θα είμαιδίπλα σου. Όσο κι΄ αν μεγαλώσεις η αγκαλιά μου θα είναι πάντα ανοιχτή για σένα.

Σ ’αγαπώ,

η μαμά σου

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από παιδάκι…..έφηβος

Όταν γεννιέται ένα παιδί όλες νιώθουμε ότι έχουμε πολύ καιρό μέχρι να μεγαλώσει. Όμως έρχεται μια μέρα που…

Μαμά σημαίνει αγάπη

Όσα βιβλία και να διαβάσει μια γυναίκα για το πως να γίνει καλή μαμά δεν υπάρχει εγχειρίδιο. Μια…