βροχή

Απολαμβάνοντας τη βροχή…..

0 Shares
0
0
0

Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε «Άκου τι όμορφα που τραγουδάει η βροχή, τι όμορφα που τραγουδάει η καρδιά μας. Τ΄όνειρο δε μουσκεύει στη βροχή.»

Όσφρηση, όραση, ακοή, και άλλες αισθήσεις δημιουργούν στον εγκέφαλό μας ένα χαρμάνι αισθητηριακών εμπειριών το οποίο μας ωθεί να αγαπάμε τη βροχή.

Πολλοί άνθρωποι ομολογούν ότι απολαμβάνουν να χαζεύουν τη βροχή και άλλοι ότι ηρεμούν με τον ήχο της. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η σύνδεση μας με φυσικούς ήχους όπως ο ήχος της βροχής βοηθά στη μείωση του στρες, στη χαλάρωση και στον ύπνο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο γεγονός ότι υπάρχουν τόσα βίντεο διαθέσιμα με τον ήχοτης βροχής τα οποία έχουν σκοπό να προάγουν την ηρεμία. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τον ήχο της βροχής ως ηρεμιστικό.

βροχή

Υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που αγαπά αυτό το υπέροχο άρωμα που είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα κατά τη βροχόπτωση το οποίο τείνει να αναζωογονεί το μυαλό και να ευφραίνει την καρδιά. Η Αλκυόνη Παπαδάκη έγραψε: «Όταν δε νιώθεις το άρωμα της βροχής, κινδυνεύει η ψυχή σου. Θέλω μια ρωγμή εγώ στη ψυχή, να μπαίνει μέσα η βροχή.» Εδώ γεννιέται το βαθύτερο ερώτημα γιατί βρίσκουμε την μυρωδιά της βροχής τόσο ευχάριστη;

Αυτή η όμορφη μυρωδιά του εδάφους όταν πέφτουν πάνω του οι σταγόνες της βροχής ονομάστηκε Petrichor, από δύο Αυστραλούς επιστήμονες τη δεκαετία του 1960. Το Petrichor, ελληνικά πετριχώρ (από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων πέτρα και ιχώρ), είναι το άρωμα που αναδύεται στον αέρα κατά τη διάρκεια της βροχής το οποίο προέρχεται από τα έλαια που απελευθερώνονται από τα φυτά και από ένα συνδυασμό χημικών ουσιών από τα βακτήρια που κατοικούν στο έδαφος κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων.

Οι βροχερές μέρες είναι ιδανικές αν είστε λίγο αγχωμένοι ή χρειάζεστε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την παρούσα στιγμή. Συντροφιά με ένα καλό βιβλίοκαι ένα φλιτζάνι αρωματικό τσάιβλέποντας τις σταγόνες της βροχής να πέφτουν φαντάζει υπέροχη επιλογή. Η απόλαυση τέτοιων στιγμών τείνουν να μας δημιουργούν συναισθηματική ισορροπία και να μας προκαλούν γαλήνη και ηρεμία χαρίζοντας μας το υπέροχο μήνυμα πως μετά από κάθε βροχή, εμφανίζεται πάντα το ουράνιο τόξο.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ