Ακούμε συχνά ανθρώπους να λένε ότι είναι θυμωμένοι με διάφορα άτομα ή καταστάσεις. Επί της ουσίας αισθάνονται θυμωμένοι, γιατί ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, όπως όλα τ’ άλλα. Παρότι βιώνεται, από τους περισσότερους, ως δύσκολο και βαρύ, λόγω της δύναμης, της έντασης και της έντονης ενέργειας που το συνοδεύει, είναι φυσιολογικό όπως κάθε συναίσθημα και σκοπό έχει να μεταφέρει ένα μήνυμα. Μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι μια κατάσταση είναι άδικη ή δυσάρεστη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθά να κατανοήσουμε ανεκπλήρωτες ανάγκες που τυχόν έχουμε. Σύμφωνα με τον Mahatma Gandhi: «Η εμφάνιση του θυμού αποτελεί μια βάσιμη ένδειξη ότι καλλιεργούμε την κριτική μας ικανότητά και δεν είμαστε παθητικοί αποδέκτες των όσων συμβαίνουν γύρω μας. Δεν πρέπει λοιπόν να ντρεπόμαστε για το θυμό μας, αλλά για τον τρόπο έκφρασης του.»
Όλοι οι άνθρωποι θυμώνουν σε κάποιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι όμως δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται και να εκφράζουν το θυμό τους με υγιήτρόπο. Αντ’ αυτού τον εκφράζουν παρορμητικά, μέσα από εκρήξεις και ξεσπάσματα. Με αυτόν τον τρόπο, τα άτομα αυτά δεν καταφέρνουν να επικοινωνούν ουσιαστικά και είναι πιθανόν να εμπλακούν σε μια λογομαχία δίχως τέλος, που τους αποπροσανατολίζει από τις αληθινές τους ανάγκες, θολώνει την κρίση τους και έχει ως αποτέλεσμα να πληγώνουν ανθρώπους που αγαπούν, αφήνοντας ρωγμές στη ψυχή τους που δύσκολα επουλώνονται ή ακόμη και να γίνονται άδικοι μαζί τους. Οι λογομαχίες στόχο έχουν να αναδείξουν ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης. Μόνο που αυτό δεν είναι το ζητούμενο σε μια υγιή αλληλεπίδραση.
Μπορεί να πιστεύετε ότι το να εκτονώνετε το θυμό σας είναι αποδεχτό, ότι ο θυμός σας είναι δικαιολογημένος ή ότι εκφράζοντας τον κερδίζετε εκτίμηση. Αλλά η αλήθεια είναι, ότι ο θυμός είναι πιο πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο που σας βλέπουν οι γύρω σας. Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν, μόνο όταν επικοινωνείτε με σεβασμό. Με μια εκρηκτική προσωπικότητα τους δυσκολεύετε να σας εμπιστευτούν, να σας μιλήσουν με ειλικρίνεια ή να αισθάνονται άνετα μαζί σας. Να ξέρετε ότι παίζετε κι εσείς ρόλο σ’ αυτή τη δυναμική. Ο θυμός που εκφράζεται κατάλληλα μπορεί να οδηγήσει σε εποικοδομητικέςαλλαγέςκαι μπορεί να προστατεύσει μια σχέση που δεν πάει καλά. Ωστόσο, ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να είναι επιβαρυντικός για την υγεία, αλλά ταυτόχρονα επιζήμιος για τις σχέσεις παντός είδους, οικογενειακές, επαγγελματικές, συντροφικές, φιλικές κοκ.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα διαχείρισης θυμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να μη ξέρετε καν από που προέρχονται. Η πηγή τους είναι μέσα σας, άρα εκεί βρίσκονται και οι αιτίες που τα πυροδοτούν. Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας θα σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα σας, να διαχειρίζεστε σωστά τη συμπεριφορά σας και να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας. Αλλιώς θα μετανιώνετε για την εκάστοτε έκρηξη θυμού και θα οδηγείστε σε μια ατέρμονη υπόσχεση ότι δε θα επαναληφθεί που τελικά ποτέ δε θα υλοποιείται. Πολλοί πιστεύουν ότι για να πετύχει αυτό πρέπει να καταπιέζουντο θυμό τους και να μην εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για ένα γεγονός. Αλλά το να μη θυμώνει κάποιος ποτέ δεν είναι ένας υγιής στόχος. Ο θυμός θα βγει προς τα έξω, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί κανείς να τον περιορίσει. Ο αληθινός στόχος της διαχείρισης του θυμού δεν είναι να καταστείλει τα συναισθήματαοργής, αλλά μάλλον να κατανοήσει το μήνυμα πίσω από αυτά και να τα εκφράσει με όμορφο τρόπο χωρίς να χάνεται ο έλεγχος.
Κατά τον Eckhart Tolle: «Όπου υπάρχει θυμός, υπάρχει πάντα πόνος από κάτω.» Μήπως τελικά και ο δικός σας θυμός είναι κρυμμένος πόνος ή συγκαλυμμένη θλίψη; Αν αναλογιστείτε ότι μόνο εσείς έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας, τότε θα αντιληφθείτε ότι δε σας θυμώνουν οι άλλοι, απλά αγγίζουν ευαίσθητα σημεία σας, που ενδεχομένως να πονάνε. Κάπως έτσι ο θυμός σας ενεργοποιείται, γιατί δεν είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την αλήθεια, που κρύβεται μέσα σας. Αυτό που βγάζετε στην επιφάνεια μπορεί να είναι παραπλανητικό, δεδομένου του γεγονότος ότι κάποιες φορές πίσω από τη μάσκατου θυμού σας μπορεί να κρύβεται ο φόβος, η απογοήτευση, η μοναξιά, η ανασφάλεια, η ανησυχία, η ενοχή, το άγχος. Αναγνωρίστε ότι έχετε καταπιεσμένο θυμό, επικοινωνήστε τον, μην τον κρατάτε μέσα σας μέχρι να εκραγείτε, εκφραστείτε συνειδητοποιημένα και αναρωτηθείτε αν υπάρχει λόγος να επιτρέπετε στο θυμό σας να παρεμβαίνει στην ευτυχίασας και να μειώνει την ποιότητα ζωής σας. Αγαπήστετον εαυτό σας, αγκαλιάστετις ανάγκες σας και δεσμευτείτε να αποτοξινωθείτε από ένα συναίσθημα που υπονομεύει την πνευματική, τη ψυχολογική και τη σωματική σας ευεξία.